رزمایش ذوالفقار ارتش در یک نگاه/ از انهدام ماکت ناو رژیم صهیونیستی تا شلیک سامانه ولایت 5 برای نخستین بار

نیروهای چهارگانه ارتش جمهوری اسلامی ایران در رزمایش مشترک ذوالفقار 1401 ارتش، آخرین تجهیزات و توانمندی‌های خود را به نمایش گذاشتند.

گروه سیاسی خبر ساز: رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش جمهوری اسلامی ایران که از 9 دی‌ماه آغاز شده بود امروز دوشنبه 12 دی‌ماه با برگزاری رژه دریایی و هوایی به کار خود پایان داد.

این رزمایش در محدوده سه میلیون کیلومتر مربع در مناطق جنوب شرق، سواحل مکران، حد فاصل شرق تنگه هرمز تا نزدیکی بندر گواتر و دریای عمان تا مدار 10 درجه در شمال اقیانوس هند برگزار شد.

یکی از نکات قابل توجه در این رزمایش، استفاده از تجهیزات و تسلیحات بومی و داخلی است که توسط سازمان‌های جهاد خودکفایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، وزارت دفاع با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان علمی کشور طراحی و تولید شده و همراه با تجهیزات بازآماد(اورها) شده و بهینه شده در ارتش، به‌کار گرفته شدند.

رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش که در تقویم سالیانه ارتقای توان رزمی، به عنوان بخشی از آموزش‌های عملی دیده شده با شرکت بخشی از یگان‌های پیاده، زرهی، مکانیزه نیروی زمینی، سامانه‌های پدافندی نیروی پدافند هوایی، شناورهای زیرسطحی، سطحی، پروازی و تکاوران نیروی دریایی ارتش با پشتیبانی جنگنده بمب‌افکن‌های راهبردی نیروی هوایی ارتش با شعار محوری «خودباوری، اقتدار، امنیت پایدار» اجرا شد.

* تمرین دفاع مستحکم یگان‌های نیروی دریایی ارتش از سواحل

تمرین دفاع مستحکم یگان‌های نیروی دریایی ارتش از سواحل نخستین تمرین رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش بود. در این مرحله که برای نخستین‌بار به صورت شبانه برگزار شد، تکاوران دریایی ارتش برای اجرای این عملیات از تسلیحات و تجهیزات بهینه‌‍سازی شده بهره برده و دراین راستا، تاکتیک‌های نوین و سناریوهای پدافندی را در تاریکی شب اجرا کردند.

تسلیحاتی همچون توپ‌های 106 میلی‌متری، کاتیوشاها، تیربارها، موشک‌های دهلاویه، تاو و دوش‌پرتاب میثاق و با وجود استفاده دشمن از تاریکی هوا توانستند با پشتیبانی یگان‌های پدافند ساحلی نسبت به اجرای آتش سبک و سنگین توپخانه‌ای بر روی اهداف از پیش تعیین شده اقدام کنند و در مدت زمان کوتاهی مانع از پیشروی یگان‌ها در نقش مهاجم شوند.

* اجرای عملیات تاخت آب‌خاکی توسط تکاوران

دومین تمرین که اجرای آن برعهده تکاوران دریایی ارتش قرار داشت، اجرای عملیات تاخت آب‌خاکی بود. در این مرحله که در ادامه عملیات دفاع ساحلی انجام شد، تیپ‌های تفنگدار و تکاور نیروی دریایی ارتش با همراهی یگان‌هایی از نیروی زمینی ارتش علیه نیرو‌های حمله‌ور در قالب یگان‌های دشمن، حملات غافلگیرانه انجام داده و اهداف از پیش تعیین شده در سواحل مکران را به تصرف درآوردند.

یگان‌های تکاور و تفنگداران دریایی نیروی دریایی ارتش با بکارگیری انواع تجهیزات و سلاح‌های خود ازجمله قایق‌های تندرو، شناور‌های هجومی، زیردریایی‌های مرطوب و ناوچه‌های راکت انداز، با استفاده از اصل غافل‌گیری، یگان‌های حمله ور در نقش دشمن را منهدم کردند.

بالگردهای هوادریای نیروی دریایی ارتش

اجرای عملیات های هلی‌برن و راپل از بالگردهایAB-212 نیروی دریایی ارتش نیز بخش دیگری از عملیات تاخت آب‌خاکی با قابلیت تصرف ساحل دشمن بود.

اجرای گشت هوایی به منظور تأمین امنیت هوایی نیروهای عمل کننده در سطح، توسط تیزپروازان نیروی هوایی ارتش و همچنین رصد و پایش آسمان منطقه عملیات توسط نیروی پدافند هوایی از دیگر اقدامات صورت گرفته در این رزمایش بزرگ بود.

سامانه موشکی تاو

انهدام واحدهای شناور دشمن توسط شناورهای تندروی آذرخش، شهاب و رعد مجهز به راکت انداز، عملیات مین‌ریزی، دفاع ساحلی توسط توپخانه ساحلی، اجرای تازش موتوری در سواحل و هلی‌برن تفنگ‌داران به‌وسیله بالگردهای یگان هوادریا از جمله دیگر عملیات‌های صورت گرفته در این مرحله از رزمایش بود.

ناو تنب

* اجرای عملیات بیچینگ با تانک‌ها و نفربرها

سومین تمرین اجرا شده در این رزمایش یک عملیات ترکیبی دو نیرویی بود. این عملیات که بیچینگ نام دارد با استفاده از ناو آب‌خاکی تنب نیروی دریایی و تانک‌ها و نفربرها نیروی زمینی ارتش اجرا شد. در این مرحله، یک فروند ناو آب‌خاکی تنب، تانک‌های T-72 و نفربرهای BMP-2 را برای اجرای عملیات بیچینگ یا تصرف سرپل از دریا به ساحل دشمن منتقل کرد.

در این عملیات، ناو آب‌خاکی، تنب به حدی خود را به نزدیکی ساحل رساند که بتواند با گشودن درب سه تکه خود، تجهیزات زرهی را در ساحل پیاده کند.

تانک T-72 نیروی زمینی ارتش

جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که در منطقه خلیج فارس ناوگان نیروبر سنگین با قابلیت جابجایی ادوات زرهی دارد.

گفتنی است؛ ابتکار عملیات بیچینگ در تاخت آب ـ خاکی متعلق به ایرانی‌ها در ادوار گذشته است و سایر کشورها این عملیات را از ایرانی‌ها فرا گرفته‌اند که در سراسر جهان با استفاده از تجهیزات به روز انجام می‌شود.

پهپاد مهاجر ـ 6

* اجرای عملیات شناسایی و انهدام اهداف توسط پهپادهای مهاجر 6، ابابیل 3 نوین و آرش

اولین تمرین روز دوم رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، اجرای عملیات توسط پهپادهای پهپادهای مهاجر 6، ابابیل 3 نوین و آرش بود. این پهپادها با پرواز بر فراز منطقه عمومی رزمایش، تحرکات نیروهای دشمن را رصد و اهداف مدنظر را منهدم کردند.

سامانه پدافندی مجید

* انهدام پهپادهای حمله‌ور توسط سامانه‌های بومی مجید و خاتم

دومین تمرین روز دوم رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، اجرای آتش توسط سامانه‌های پدافندی مجید و خاتم بود. این سامانه‌ها، پهپادهای نیروهای نارنجی حمله‌ور سازماندهی شده که قصد ورود به منطقه عمومی رزمایش را داشتند را کشف، شناسایی، رهگیری کردند.

سامانه پدافندی خاتم

سپس با هماهنگی شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور به منظور درگیری و انهدام به سامانه‌ موشکی ارتفاع کم مجید و سامانه کنترل آتش توپخانه‌ای خاتم واگذارکه با شلیک موفق موشک و گلوله‌های توپخانه‌ای از این سامانه‌ها، منهدم شدند.

یگان‌های کاتیوشای نیروی زمینی ارتش

* آتش سنگین یگان‌های توپخانه نیروی زمینی ارتش علیه دشمن

تمرین بعدی رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش را نیروی زمینی انجام داد. در این تمرین، تیپ 55 هوابرد با استفاده از ادوات زرهی، نفربرها و حضور یگان‌های توپخانه، پهپادهای شناسایی و تهاجمی، هوانیروز و تیپ‌های پیاده مکانیزه و با پشتیبانی آتش سنگین نیروی هوایی ارتش مواضع و استحکامات دشمن را منهدم کرد.

همچنین، پهپادهای شناسایی تمامی مناطق رزمایش را شناسایی و عکس‌برداری کرده و اطلاعات را برای اجرای عملیات یگان های شرکت کننده به ستاد فرماندهی و کنترل ارسال کردند. پهپادهای رزمی و تهاجمی نیز عملیات پشتیبانی را اجرا کردند.

* عملیات بالگردهای هوانیروز در شرایط نامساعد آب و هوا

تمرین بعدی برعهده بالگردهای نیروی زمینی ارتش بود. بالگردهای هوانیروز ارتش با انجام پروازهای عملیاتی در شرایط نامساعد آب و هوایی توان عملیاتی خود را به نمایش گذاشتند و با اجرای عملیات هوایی، یگان‌های توپخانه و پیاده ـ مکانیزه را در منطقه عمومی رزمایش پشتیبانی کردند.

بالگردهای کبرا در حال فرود بر روی ناو تنب

* اجرای عملیات دریایی بالگردهای هوانیروز ارتش برای اولین‌بار

در ادامه رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، بالگردهای تهاجمی کبرای هوانیروز ارتش برای اولین بار طی یک عملیات مشترک با بالگردهای RH ،SH و AB - 212 بر روی عرشه شناورهای نیروی دریایی ارتش عملیات نشست و برخاست را انجام دادند و به اجرای عملیات در شرایط سخت جوی پرداختند.

بالگرد کبرا نیروی زمینی ارتش بر روی ناو تنب

این عملیات با توجه به تمامی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های هوانیروز ارتش، برای نخستین بار توسط بالگردهای تک‌ور و شکاری هوانیروز در سواحل مکران به صورت مشترک با هوادریا با بالگردهای هوانیروز انجام شد.

پهپاد آرش در حال حمله به هدف شبیه‌سازی شده

* تمرین انهدام ناو رژیم صهیونیستی در رزمایش ذوالفقار 1401

پهپادهای انهدامی و رزمی آرش، باور و ابابیل 5 با پرتاب از عرشه ناوشکن جمهوری اسلامی ایران «سهند» و پرواز از پایگاه پهپادی ارتش در منطقه غرب از فواصل دوردست، اهداف ساحلی را منهدم کردند.

این عملیات به قدری مهم و قابل توجه بود که چند رسانه‌ رژیم صهیونیستی با تحلیل هدف شبیه‌سازی شده و ابعاد آن عنوان کردند که شناور شبیه‌سازی شده ناو ساعرـ 6 است که در پایگاه دریایی ایلات رژیم صهیونیستی مستقر است.

هدف شبیه‌سازی شده در ساحل

در یکی از این نمونه‌ها، پایگاه خبری تایمز اسرائیل طی یک مطلب نوشت: در رزمایش ذوالفقار۱۴۰۱، حمله به پایگاه نیروی دریایی ارتش تل‌آویو در بندر ایلات شبیه‌سازی شده است.

جنگنده‌های F-4E نیروی هوایی ارتش

* عملیات بمباران اهداف توسط جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش

تمرین بعدی روز دوم رزمایش، عملیات جنگنده‌های F-4E و سوخو 24 نیروی هوایی ارتش بود. این جنگنده‌ها پس از انجام عملیات سوخت‌گیری هوایی از هواپیمای تانکر، توانستند اهداف از پیش تعیین شده در زمین و دریا را با موفقیت منهدم کنند.

این جنگنده‌ها با پرتاب بمب های 250 و 500 پوندی و شلیک موشک‌های ماوریک اهداف مورد نظر را منهدم کردند.

همچنین، دراین مرحله از رزمایش جنگنده های نیروی هوایی ارتش با تیراندازی علیه اهداف، عملیات پشتیبانی هوایی از نیروی زمینی ارتش را با موفقیت اجرا کردند. شلیک موشک های هوا به سطح نصر توسط خلبانان نیروی هوایی ارتش و انهدام اهداف مورد نظر بخش دیگری از این عملیات بود.

سامانه پدافند موشکی 15 خرداد

* انهدام پهپادهای متخاصم توسط سامانه بومی 15 خرداد نیروی پدافند هوایی ارتش

سامانه‌های پدافندی ارتش نیز در ادامه روز دوم رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش دوباره وارد میدان شده و عملیات‌های پدافندی را انجام دادند.

سامانه موشکی پدافند هوایی 15 خرداد نیروی پدافند هوایی ارتش با طی فرآیندهای کشف، شناسایی، رهگیری، درگیری و انهدام توانست پهپادهای مهاجم را منهدم کند.

کشف اهداف پرسه زن با سطح مقطع راداری کم و اجرای تیراندازی زمین به هوای شبانه توسط سامانه‌های توپخانه‌ای علیه اهداف هوایی متخاصم از جمله اقداماتی بود که در این مرحله از رزمایش توسط نیروی پدافند هوایی ارتش اجرا شد.

رصد پدافندی منطقه رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش

* اخطار پدافند هوایی ارتش به هواگردهای فرامنطقه‌ای برای ترک منطقه

هنگامی که رزمایش‌های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به طور سالیانه برگزار می‌شود، نیروهای فرامنطقه‌ای حاضر در اطراف کشورمان و منطقه سعی دارند تا با اجرای عملیات‌های جاسوسی، اطلاعات مورد نیاز خود را از منطقه جمع‌آوری کنند.

در این راستا، همزمان با اجرای مراحل رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، فعالیت هواپیماهای با سرنشین و بدون سرنشین اطلاعاتی نیروهای فرامنطقه‌ای به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات از سامانه‌ها و تجهیزات گسترش یافته‌ ارتش در منطقه‌ عمومی رزمایش و برفراز آب‌های بین‌المللی افزایش یافت.

این هواپیماهای با سرنشین و بدون سرنشین اطلاعاتی نیروهای فرامنطقه‌ای که اغلب از نوع P-8A، EP-3، RC-135، رافائل و MQ-9 بودند در همان لحظه‌ قرارگیری برفراز آب‌های بین‌المللی با رادارهای گسترش یافته در منطقه‌ عمومی رزمایش در ارتفاع 23 هزارپایی مورد کشف و شناسایی قرار گرفتند و با اخطار رادارها مواجه شدند.

در جریان برگزاری رزمایش، هواپیمای باسرنشین اطلاعاتی P-8 نیروهای فرامنطقه‌ای که سعی در کاهش ارتفاع برای جمع‌آوری اطلاعات دقیق‌تر از منطقه‌ عمومی رزمایش داشت، با دستور شبکه یکپارچه پدافند هوایی یک فروند پهپاد کرار از قرارگاه پهپادی نیروی پدافند هوایی ارتش مستقر در منطقه‌ رزمایش با غرش و پرواز بر فراز منطقه‌ عمومی رزمایش، هواپیمای اطلاعاتی یاد شده را مجبور به خروج از منطقه کرد.

همچنین؛ در زمان شلیک یکی از سامانه‌های موشکی نیروی پدافند هوایی ارتش یک فروند هواپیمای EP-3 فرامنطقه‌ای با هدف جمع‌آوری اطلاعات سیگنالی از عملکرد سامانه‌ موشکی مورد نظر به حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران نزدیک شد که بلافاصله با اخطار قاطع رادارهای نیروی پدافند هوایی مبنی بر فعال بودن منطقه و حفظ فاصله‌ ایمن مواجه شد و با تغییر سمت سریع، منطقه‌ عملیات را ترک کرد.

* گفت‌وگوی تلفنی فرمانده کل ارتش با ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش

امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش صبح امروز و همزمان با رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۱ ارتش جمهوری اسلامی ایران در ارتباط تلفنی با ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش، با فرمانده این ناوگروه گفت‍وگو کرد و ضمن خسته نباشید و خدا قوت از آخرین وضعیت مأموریت آن‌ها مطلع شد.

فرمانده کل ارتش در گفت‌وگو با کارکنان ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش این ماموریت را نمادی از اراده ملی برای حضور در اقیانوس‌ها و بهره‌مندی از مواهب دریا به همراه کسب تجربه ارزشمند برای آن‍ها دانست و افزود: خودباوری و خوداتکایی از دستاوردهای مهم این ماموریت دریایی است.

سرلشکر موسوی اهتزاز پرچم جمهوری اسلامی ایران در اقیانوس های دوردست را یکی دیگر از دستاوردهای این رزمایش دانست و با آرزوی موفقیت ارتقاء نام معتبر ایران، افزود: این اقدام ارزشمند، عزت و غرور مردم عزیز ایران سرافراز اسلامی را بیش از پیش فراهم می سازد.

گفتنی است؛ ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش متشکل از ناو بندر مکران و ناوشکن دنا هم اکنون مشغول دریانوردی در آب‌های اقیانوس آرام است.

* پهپاد متخاصم توسط سامانه بومی پدافندی تلاش

دومین تمرین روز سوم رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، شلیک سامانه پدافند موشکی تلاش بود. این سامانه توانست یک فروند پهپاد دشمن را در فاصله ۱۵۰ کیلومتری و ارتفاع ۲۵ هزار پا کشف، شناسایی کرده و سپس با آن درگیر شده و منهدم کند.

سامانه پدافند هوایی تلاش، یک سامانه پدافند هوایی بُرد متوسط و ارتفاع بلند است که برای مقابله با اهداف پرنده از جمله هواپیماهای جنگنده و بمب‌افکن بکار گرفته می‌شود و قادر است انواع بالگردها و هواپیمای بدون سرنشین را نیز منهدم کند.

سامانه تلاش به‌منظور آشکارسازی و ردگیری هدف برای پوشش نقاط حیاتی و حساس کشور در مقابله با تهدیدات هوایی غافل‌گیرانه هواپیماهای مدرن جنگی طراحی و ساخته شده که از موشک صیاد ـ 3 استفاده می‌کند.

سامانه پدافند موشکی مرصاد

* مرصاد بومی؛ شلیک تا عمق آسمان برای انهدام اهداف دشمن

سامانه‌های پدافندی نیروی پدافند هوایی ارتش مجدداً در ادامه رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش در روز سوم وارد عمل شدند. بامداد روز سوم رزمایش با اجرای عملیات سامانه موشکی مرصاد همراه بود. پهپاد مهاجم در نقش نیروی متخاصم که قصد نزدیک شدن به حریم هوایی ایران از سمت دریا را داشت با کشف به موقع آن توسط رادار سامانه موشکی تاکتیکی بومی مرصاد در فاصله 150 کیلومتری و در ارتفاع 25 هزار پا و انجام هماهنگی با شبکه یکپارچه پدافند هوایی با شلیک یک فروند موشک، پهپاد مهاجم را مورد اصابت قرار داده و سرنگون کرد.

پرتاب اژدر مارک 46 از بالگرد SH

* شلیک اژدرهای ایرانی میعاد و والفجر از زیردریایی‌های نیروی دریایی/ پرتاب اژدر توسط بالگرد SH

در مرحله عملیاتی رزمایش مشترک ذوالفقار 1401 ارتش که از صبح امروز آغاز شده، اژدر ایرانی میعاد برای نخستین‌بار از زیردریایی طارق شلیک و هدف خود را منهدم کرد.

همچنین اژدرهای ایرانی والفجر 2 نیز با شلیک از زیردریایی‌های فاتح و غدیر اهداف خود را در دریای عمان و شمال اقیانوس هند منهدم کردند.

یک فروند بالگرد SH نیز در ادامه این رزمایش، با پرتاب اژدر مارک 46، هدف خود را در دریا مورد اصابت قرار داد.

* شلیک موشک نصر به سوی اهداف مشخص در دریا

در ادامه برگزاری مراحل اصلی رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، یگان‌های شناور سطحی نیروی دریایی ارتش با اجرای آتش موشکی اهداف سطحی خود در دریا را مورد اصابت قرار دادند.

در این مرحله از رزمایش ناو موشک انداز نجم با شلیک موشک کروز «نصر» هدف سطحی تعیین شده در دریا را با موفقیت مورد اصابت و انهدام قرار داد.

همچنین، سامانه‌های موشکی ساحل به دریای نصر نیز اهداف مشخص شده در دریا را منهدم کردند.

سامانه ولایت 5 نیروی دریایی ارتش در حال شلیک موشک کروز قدیر

* شلیک سامانه موشکی ولایت 5 برای اولین بار

ارتش در حین برگزاری رزمایش مشترک ذوالفقار 1401 ارتش از یک دستاورد جدید رونمایی کرد. سامانه ولایت 5 نیروی دریایی ارتش این سامانه جدید است که قادر است موشک‌های کروز دریایی قدیر را به سوی اهداف شلیک کند.

مهم‌ترین ویژگی این سامانه قدرت بالای تحرک آن است که پس از شلیک به سوی هدف قادر است تا محل را به سرعت ترک کرده و به محل جدید عملیات خود جابجا شود.

همچنین، سامانه‌ها و یگان‌های شناور سطحی نیروی دریایی ارتش با اجرای آتش موشکی توسط موشک‌های قدیر توانستند اهداف سطحی خود در دریا را به دقت مورد اصابت قرار دادند.

* پایان رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش با برگزاری رژه اقتدار هوایی و دریایی

پایان بخش رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش، برگزاری رژه شناور‌های سطحی و زیرسطحی و پرواز جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش، بالگرد‌های هوانیروز، پرنده‌های بال‌ثابت و بالگرد‌های نیروی دریایی ارتش بود.

همچنین، انواع یگان‌های شناور سطحی و زیرسطحی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل انواع ناوشکن‌ها، ناو‌های موشک‌انداز، ناو‌های نیروبر و زیردریایی‌های کلاس طارق، فاتح و غدیر، از مقابل ناوشکن سرفرماندهی سهند رژه رفتند.

جنگنده‌های اف ۴، میراژ و هواپیمای شناسایی P-۳F نیروی هوایی ارتش و انواع بالگرد‌های هوادریا و هوانیروز ارتش، یگان‌های سطحی و زیر سطحی را در این رژه همراهی کردند که بالگرد‌های کبرا برای اولین بار در رژه دریایی حضور یافتند.

تجهیزات حاضر در مراسم سان و رژه پایانی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۱ ارتش، تنها بخشی از امکانات بکار گرفته شده با تکیه بر ظرفیت یگان‌های منطقه بود که در این رزمایش شرکت داشتند.

این رزمایش با اجرای بیش از ۲۰۰ سریال و سناریوی نظامی مختلف در جنوب شرق، سواحل مکران، دریای عمان و شمال اقیانوس هند برگزار شد.

پایان پیام/ ت 21

بیشتر بخوانید